Zelfzorg, selfcare of nóg veel mooier 'selflove', de quotes staan er vol van en toch vinden we het vaak moeilijk om dit in de praktijk toe te passen. We mogen onszelf allemaal nét een beetje vaker op ons eigen TO-DO lijstje zetten!

Investeer in jezelf! Zelfzorg is niet alleen een dagje wellness, een lekkere massage, gaan shoppen, een boek lezen of eens een dagje voor jezelf. Zelfzorg is óók je zorgen delen, werken aan jezelf, geloven in jezelf én jezelf versterken. In deze blog vertel ik je hoe je dit kan doen.
Ik heb deze foto gekozen omdat dit volledig illustreert wat voor mij zelfzorg is: Daar sta ik dan, voldaan na een stevige bergklim, op de top van de berg met alleen maar water voor mij én dat samen met dé liefste (ze staan niet mee op de foto, maar ik had mijn vriend en zoontje, toen 6 jaar, mee). GENIETEN!
"Note to self: Taking care of myself, doesn't mean 'me first', it means 'me too'!"
Wat betekent zelfzorg?
"zelf·zorg(de; v(m))1het zorgen voor zichzelf, m.n. voor eigen welzijn of gezondheid"
Zoals Van Dale het hierboven al mooi omschrijft, betekent zelfzorg letterlijk 'zorgen voor zichzelf, voor je eigen welzijn én gezondheid'. Het is niet alleen zorgen dat we fysiek/medisch gezond zijn en blijven, het is ook zorgen voor onze mentale gezondheid. Op die mentale gezondheid blijft toch ergens een taboe hangen. Als we ons ziek voelen, gaan we naar de dokter. Als we (te) veel zorgen op onze schouders dragen, blijven we hier vaak mee zitten. Het lijkt niet ok om er over te praten. En toch is dat zo belangrijk! Deel je zorgen en je zal je een pak lichter voelen. Stress, spanningen, zorgen die onbewust én onderhuids blijven hangen berokkenen vaak meer schade dan we denken. Ze kunnen ook leiden tot medische kwalen.
"Self-care is giving the world the best of YOU, instead of what's left of you"
Wat kan zelfzorg allemaal zijn?:
Zorg voor rust in je hoofd. Wat dat voor jou ook mag zijn: een opgeruimde leefruimte, een leuk muziekje, een mooi uitzicht, een gestructureerde planning,...
Beleef elke dag plezier! Zorg dat je élke dag iets doet, dat jij leuk vindt, al is het maar klein.
Lees een boek.
Geef je grenzen aan: de kracht van 'nee' en het plezier van 'ja'.
Maak voldoende tijd vrij voor vrienden en familie! We voelen ons veel gelukkiger als we onder de mensen komen én het versterkt ons immuunsysteem. Dat is in corona-tijden enorm gebleken. Mensen hebben nood aan contact, écht contact, met elkaar. Videobellen, een berichtje naar elkaar, dat zijn goede lapmiddeltjes voor als het niet anders kan of voor tussendoor. Als je kan, spreek dan echt af!
Beweeg voldoende. Zoek iets dat jij graag doet en ook kan volhouden. En als het even kan, doe het samen, dan heb je gelijk twee vliegen in één klap (puntje 5) én kan je elkaar aanmoedigen / motiveren.
Trek naar buiten, de natuur in.
Relativeer! Onder de vrienden zeggen wij vaak "alles komt altijd goed!". We geloven dit ook écht sterk! Al kan ik me voorstellen dat als je net slecht nieuws hebt gekregen, je misschien niet wil horen "alles komt altijd goed"... néé want nu gaat het even écht niet goed! Een nog mooiere is dan misschien wel "En ook dit, zal voorbijgaan". Weet ook dat mensen heel veerkrachtig kunnen zijn. Met een positieve en nuchtere mindset, trek je je er wel door.
Gun jezelf een verwendagje. Ga eens lekker relaxen in een wellness, boek jezelf een massage, reserveer je badkamer voor gans de avond en nestel je lekker in bad met een boek, een fijn muziekje, een glaasje wijn.
Verander je taal van moeten, naar willen én zelfs mogen. Zeg niet: "ik moet de kinderen op tijd ophalen.", "Ik moet dat project nog voorbereiden." Maar ga voor: "Ik wil de kinderen op tijd ophalen." of nóg beter zelfs: "Ik mag dat project nog voorbereiden."
Geniet van het even 'niksen'.
En laten we allemaal eens een ander 'positief virus' verspreiden: als jij je goed voelt, je positief voelt, straal je dat ook uit, wat dan weer een fijn en positief effect heeft op de mensen rondom jou, die dit op hun beurt ook verder uitstralen.
... (én nog zovéél meer).
Wat als het even allemaal te veel wordt?
Voel je je uit balans schieten? Ben je sneller geïrriteerd? Reageer je kortaf op iedereen nabij je? Heb je moeite om in te slapen? Nemen piekergedachten de overhand? Heb je het gevoel dat je al die balletjes niet in de lucht kan houden en je hoofd (te) vol zit?

Loop niet voorbij aan jezelf en je gevoelens. Neem even de tijd om stil te staan bij wat er gebeurt. Aanvaard hoe je je erbij voelt en verander wat jij kan veranderen. Bedenk wat jij nodig hebt? Wat heb jij nodig om je batterijtjes op te laden en weer rust in je hoofd en lijf te krijgen? Denk aan de tips rond zelfzorg en pas ze toe. Zeg eens een keer 'nee', ga iets leuk doen, plan een dagje voor jezelf in, ga iets drinken met een vriend(in). Praat er ook over: met vrienden, met familie, met collega's of, indien gewenst, een lifecoach. Deel je verhaal, je zorgen en je zal je al pak lichter voelen. En bovenal, wees mild voor jezelf!
Herken de signalen van je lichaam, voel het aan als je naar je grens toegaat én blijf dan niet gewoon verdergaan. Ga even op je rem staan, zorg voor jezelf, vraag raad of hulp daar waar nodig én je kan nadien weer verder knallen. Niemand heeft iets aan een opgebrande versie van jezelf. Zorg dus goed voor jezelf!
Wat kan een coach hierin betekenen voor jou?
Soms kun je moeilijk afstand doen van je eigen patronen en emoties. Je zit er zelf middenin. Het helpt dat iemand anders samen met jou even afstand kan nemen van een situatie. Een coach staat ook wat verder van jou, is niet emotioneel betrokken en heeft technieken om wat dieper door te vragen op je verhaal. Een coach stelt de, misschien wél belangrijkste, vraag: "Wat wil jij?". Niet wat wil je partner of je moeder of je baas, néé "Wat - wil - jij?"

Kan jij wel wat tips gebruiken rond zelfzorg. Wil je je veerkracht (terug) vergroten? Laat me gerust weten waar ik je mee kan helpen. In een coaching maak ik uitgebreid tijd om te luisteren naar jouw verhaal.
Comments