top of page

Naar meer zelfvertrouwen en durven opkomen voor jezelf

Bijgewerkt op: 27 apr. 2022

Voor jezelf opkomen is niet altijd makkelijk. Veel mensen struggelen er echt mee. Je bent misschien eerder verlegen, maakt je druk om wat anderen van of over je denken, er spoken allerlei negatieve gedachten door je hoofd of je hebt een lager zelfbeeld. Het resultaat blijft dat je het moeilijk vindt om aan te geven wat je zelf graag wil en wat niet (meer) en hierdoor je eigen grenzen vervagen.



zelfvertrouwen en durven opkomen voor jezelf - 12 bruikbare tips - Coaching By Lies

In deze blog deel ik graag interessante weetjes en direct toepasbare tips om hier sterker in te worden.



Wat betekent zelfvertrouwen en voor jezelf opkomen?


zelfĀ·verĀ·trouĀ·wen(het; o)1het vertrouwen in de eigen kracht (Van Dale)


Zelfvertrouwen is de mate waarin men het vertrouwen heeft in het eigen kunnen. Een grote zelfverzekerdheid of zelfzekerheid betekent dat dit een sterk vertrouwen is. Zelfvertrouwen kan opgebouwd worden door zaken die binnen het eigen interessegebied of die binnen de persoonlijke vaardigheden vallen. Routine versterkt ook het vertrouwen, alles gaat dan als vanzelf zonder er bij na te hoeven denken. Doordat er, als gevolg van routine, een goed resultaat wordt behaald, wordt het zelfvertrouwen positief beĆÆnvloed. Op deze manier kan er een positieve, zichzelf stimulerende cirkel ontstaan. (wikipedia)


voor jezelf opkomen betekent dat je niet bang bent om je eigen mening te geven, dat je je eigen grenzen durft aan te geven en wƩƩt dat dit ok is. Je doet niet altijd 'zomaar' mee om anderen te pleasen. Je staat stil bij wat jij zelf wilt en maakt tijd voor jezelf. Dit hoeft niet grof of respectloos te zijn. Jij kan je vriendelijke, lieve zelve blijven naar anderen terwijl je je grenzen aangeeft Ʃn op die manier dus ook lief voor jezelf zijn. Voor meer tips en info, lees zeker ook even mijn blog over zelfzorg


"Note to self: taking care of myself, doesn't mean 'me first', it means 'me too'! "


Assertiviteit versus sub-assertiviteit

Een assertieve persoon kan eigen wensen en meningen duidelijk formuleren en reageert dus niet altijd sociaal wenselijk. Durft emoties te uiten, kan complimenten geven en ontvangen, spreekt voor zichzelf, bij voorkeur vanuit de ik-vorm en kan en durft 'neen' zeggen op verzoeken/wensen/vragen van een ander.


Sub-assertief zijn betekent dat iemand te weinig voor zichzelf opkomt. Hierdoor kan zich een frustratie opbouwen. Je zegt namelijk vaker 'ja' op iets, terwijl je misschien wel 'nee' wou zeggen. Je doet dit om vriendelijk en goed over te komen naar de ander, maar jijzelf hebt er eigenlijk geen zin in, dus je lichaam gaat je dit wel laten voelen, waardoor je je er ongemakkelijk bij gaat voelen of er verschillende vervelende gedachten door je hoofd gaan spoken. Sub-assertiviteit kan leiden tot het opbouwen van onderhuidse spanningen met vage klachten of mogelijk overspannenheid tot gevolg.



zelfvertrouwen en durven opkomen voor jezelf - 12 bruikbare tips - Coaching By Lies

Wat maakt het moeilijk om voor jezelf op te komen?

  1. zoals eerder al aangegeven: weinig zelfvertrouwen hebben, onzeker zijn, het idee hebben dat jouw mening minder van tel is, niet geleerd hebben om voor jezelf op te komen,...

  2. bang zijn voor de mening van anderen.

  3. belemmerende overtuigingen hebben in je hoofd over assertief gedrag: denken dat dit hard, grof of respectloos is. Dat de anderen je dan niet meer leuk of aardig gaan vinden. Dat je daarmee conflicten of wrevel krijgt,....

  4. hooggevoelig zijn. Als je hooggevoelig bent, heb je snel door hoe de mensen in jouw omgeving zich voelen of wat ze van jouw verwachten. Hierdoor kan je je verantwoordelijk gaan voelen voor een situatie of voor een probleem van een ander. Misschien stel je wel de gevoelens van een ander boven je eigen gevoelens.

  5. verlegen zijn, meer introvert zijn

  6. minder ad-rem zijn: misschien houdt het je tegen om voor jezelf op te komen, omdat je niet gelijk terug kan reageren als iemand repliek geeft. Je hebt even tijd nodig om er over na te denken en dan is de moment alweer gepasseerd.


#Wist-je-dat?

  • grenzen stellen hoort er bij. Iedereen heeft grenzen of je ze nu stelt of niet. Je gaat ze voelen. Je voelt je er ongemakkelijk bij en in je hoofd blijven ze doormalen. Je gaat je er misschien boos of gefrustreerd om voelen. Het nadeel, als je ze niet durft stellen, is dat je ze uiteindelijk ook voorgeschoteld krijgt. Wie moeilijk grenzen aangeeft, geeft te veel energie weg, tot het op een gegeven moment op is. Een emmer dat overloopt en een 'bommeke' dat ontploft.

  • Als we onze grens niet stellen, 'ja' zeggen terwijl we eigenlijk 'nee' denken, gaan we er ons vaak slecht door voelen. Kans is groot dat we die negatieve emoties gaan ontladen bij mensen die er zelfs hĆ©lemaal niets mee te maken hebben: vrienden, je partner, je kinderen,.... (erover klagen, kortaf reageren,...) Diegene die er wĆ©l bij betrokken is, die weet meestal helemaal van niets...

  • het is eigenlijk hĆ©Ć©l sterk als je je grens aangeeft, je mening durft aan te geven. De andere weet dan wat hij/zij aan je heeft.

  • Geef je je grens niet aan, dan weet de ander ook niet dat die daar ligt en gaat die daar onbewust ook over blijven gaan. Of misschien zelf ook beetje 'bewust': "Als ik het aan Lies vraag, dan zegt die toch altijd 'ja', dus ga ik het wel aan haar vragen"

  • AllĆ©Ć©n jij kan jezelf veranderen! Je kan anderen niet veranderen, jij kan Ć©nkel jezelf veranderen. Heb je het gevoel dat anderen gemakkelijk 'misbruik' van je maken, gemakkelijk over je heen lopen, steeds meer taken/verantwoordelijkheden bij jou leggen,.... leg dan de verantwoordelijkheid of 'schuld' niet bij hen, maar bij jezelf. Leer je eigen grenzen kennen Ć©n durf ze dan ook aangeven.

  • voordelen van je eigen grenzen aangeven:

    • anderen weten wat ze aan je hebben. Het geeft hen duidelijkheid en dus ook veiligheid.

    • je ervaart zelf minder stress, bent rustiger en meer ontspannen.

    • het geeft je meer zelfvertrouwen, je gaat je zelf sterker voelen.

    • je zorgt goed/beter voor jezelf.

    • je wordt ervaren als een sterk persoon - je weet wat je wil en niet wil.

    • je voelt je opgelucht, het blijft niet door je hoofd malen.


zelfvertrouwen en durven opkomen voor jezelf - 12 bruikbare tips - Coaching By Lies


15 Handige tips om met mƩƩr zelfvertrouwen voor jezelf op te komen

  1. Wees je bewust van je eigen grenzen. Leer ze kennen, zoek uit waar die voor jou liggen. Als jij dat zelf niet weet, kunnen anderen er ook geen rekening mee houden. Bedenk vooral "wat wil ik?"

  2. Boost je zelfvertrouwen! Vergroot je zelfvertrouwen door je eigen sterktes te kennen. WĆ©Ć©t waar jij goed in bent, dat jij het waard bent. Schrijf ze eventueel uit voor jezelf. Bevraag ook je vrienden, collega's, familie,.... wat zij zo sterk/leuk/goed aan je vinden?

  3. Voor de 'pleaser' in jou: je kan niet altijd voor iedereen goed doen. Bedenk je ook: door steeds goed te willen doen voor een ander, ben je op dat moment niet zo lief voor jezelf. Je cijfert jezelf weg voor anderen.... Gaat de ander je echt niet graag meer hebben, als je aangeeft dat het even niet kan? Je bent niet plots onvriendelijk, niet meer lief, aardig en leuk omdat je aangeeft dat je iets niet wil (doen).

  4. Je kan perfect je grens aangeven Ć©n toch ook de goede relatie behouden met die persoon. Je bent niet agressief of respectloos. Je valt die persoon niet persoonlijk aan, je geeft enkel aan wat jij fijn vindt en wat niet, waar je tijd voor hebt en waarvoor niet. De andere persoon gaat je er enorm om waarderen, want die weet nu wat hij/zij aan je heeft.

  5. Smeed het ijzer als het koud is. Zorg dat de emotie eruit is. Ga niet voor actie - reactie. Laat het gerust even zakken, bedenk wat je wil zeggen en hoe je dat kan zeggen Ć©n ga dan het gesprek aan. Schrijf het desnoods ook even uit.

  6. Ik-boodschap: spreek vanuit jezelf "Ik vind het fijn / niet fijn dat...", "Ik merk dat....". Door vanuit jezelf te praten, voorkom je dat de ander zich aangevallen voelt.

  7. Doe een positief voorstel en benoem de voordelen daarvan. Hoe zou je het graag wƩl zien? (eerder starten met iets, dan stoppen) voorbeeld: "ik zou het fijn vinden als je meehelpt de woonkamer mee ordelijk en opgeruimd te houden, dat geeft mij een gevoel van rust. Ik voel me dan meer ontspannen." Wat niet?: "jij ruimt nu niet nooit niet op en dan moet ik altijd maar 'achter je gat' aan lopen om dat weg te doen. Ik word daar zo boos van!"

  8. Dooddoeners:

    1. "jij doet dit.... jij bent zo..." (zie ik-boodschap)

    2. de 'altijd en nooit'-veralgemeningen: '"jij doet nu altijd...." "jij helpt nooit met ...." "'t is altijd hetzelfde...."

  9. Je lichaamshouding is ook belangrijk: zorg dat je je 'sterk' voelt: rechte houding, schouders open en recht, hoofd rechtop, voeten stevig op de grond: niet wiebelend van het Ć©ne been op het andere of het ene been voor het andere,....

  10. Handel proactief! Wacht niet tot je emmer overgelopen is.

  11. Talk less: niet te veel uitleg aan geven. Gewoon zeggen wat je wou zeggen en 'klaar'

  12. Zwijgen is goud: je hoeft helemaal niet ad-rem te zijn. Geeft de ander een antwoord en wil jij dat even laten zakken, doe dat dan ook. Ga even voor een stilte en zet even alles voor jezelf op een rijtje. Blijf rustig en helder nadenken. Hou je doel voor ogen, blijf in je ik-boodschap en geef dan een reactie.

  13. Leer met je ogen: leer van anderen. Ga in je omgeving op zoek naar iemand waarvan jij vindt dat die goed opkomt voor zichzelf en leer van hem/haar. Wat doet hij/zij? Hoe pakt die dat aan? Wat zou voor jou werken? Probeer het eens uit.

  14. Blijf oefenen, probeer uit en zie wat het met je doet. Wat werkt wel, wat niet?

  15. Accepteer alle daarbij horende gevoelens. Als je je grens aangeeft, ga je je mogelijks even schuldig voelen of gaan er vervelende stemmetjes door je hoofd (Had ik misschien toch niet...? Zou ik misschien toch... ? Wat gaat die nu denken van mij? ...) of wat er ook maar in je om mag gaan. Dat is ok. Accepteer dat even, ook dat gaat weer voorbij. Mogelijks voel je ook ergens opluchting. Een last die van je schouders afvalt? Focus je daar vooral op dan.


And.... once you did it, keep going!! Niet terugkrabbelen, blijf in je kracht staan!



zelfvertrouwen en durven opkomen voor jezelf - 12 bruikbare tips - Coaching By Lies

Coaching

Vind jij het soms moeilijk om je grenzen aan te geven? Zou je wel wat meer zelfvertrouwen mogen hebben? Dan hoop ik dat je met bovenstaande tips al wat op weg kan. Merk je echter dat dit op jezelf toch wat minder lukt? Dat je toch snel hervalt in oude gewoontes en valkuilen? Wil je je eigen inzichten versterken? Laat me gerust weten waar ik je mee kan helpen. In een coaching maak ik uitgebreid tijd om te luisteren naar jouw verhaal en gaan we samen op zoek naar wat jou kan helpen. We stellen doelen, evalueren en stellen bij: Wat lukte en wat niet? Wat maakte dat het wel of niet lukte? Hoe kan het nog anders?


Maak je graag kort al even kennis? Dat kan. Contacteer me gerust even en geef in het 'berichtveld' door dat je graag even telefonisch kennismaakt (max 15 minuten), zo kan jij voelen of er al een klik is.



Veel succes! šŸ’›



209 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page