"Dear stress, let's break up"... Me❤
Bijgewerkt op: 1 apr. 2022
Stress, het lijkt wel een lelijk beestje, maar eigenlijk hebben we het echt nodig. Een gezonde portie stress hebben we nodig om vooruit te komen. Het zet aan tot vernieuwing en evolutie en zorgt ervoor dat problemen opgelost worden. Vele mensen ervaren echter te veel stress, en ook hier gaat dus op 'trop is teveel'. Het zorgt voor heel wat fysieke, emotionele en cognitieve ongemakken.
Wat is stress?
Stress is iets wat de homeostatische balans in ons lichaam verstoort. Homeostase zorgt voor de ideale lichaamstemperatuur, juiste suikerniveau, ideale doorbloeding en spierspanning. Is dit in balans, voel je je dus ook goed / ontspannen.

Stress hoeft zeker niet negatief te zijn. We hebben allemaal wel beetje stress nodig, anders komen we tot weinig of gaan we ons vervelen. Stel je hebt een ééntonige job, je bent al een tijdje werkloos of bent net op pensioen gegaan. Deze situaties kunnen je ook stressklachten geven. Stress zet aan tot vernieuwing en evolutie. Stress zorgt ervoor dat problemen opgelost worden en goede stressreactie kan je leven reden in gevaarlijke situaties. Het ideale niveau van stress geeft een kick, geeft je adrenaline, waardoor je efficiënter werkt.
Stress en burnout

Stress kan echter ook leiden tot burnout, als stress continue aanwezig is, (bijna) voort-durende piekt en je niet weet (of geleerd hebt) hoe je hiermee om kan gaan, hoe je jezelf terug kan ontladen / ontspannen. Periodes van stress dienen afgewisseld te worden met ontspanning, rust, pauzes, beweging, slaap,… anders kom je in chronische stress terecht.

Zoals je op bovenstaande afbeelding kan zien, piekt stress keer op keer zonder echt momenten van ontspanning. De boog is te lang gespannen. Je efficiëntie zal hieronder lijden. Je gaat fouten maken, vergeet belangrijke zaken, wordt prikkelbaarder naar de mensen rondom je,….
Hoe zit dat nu in je lichaam?
Door stress gaat je lichaam cortisol en adrenaline aanmaken. Je lichaam gaat reageren met een verhoogde bloedsuikerspiegel, een verhoogde stofwisseling en een verhoogd energiepeil. Adrenaline stroomt door je lijf en zet je aan tot actie! Je gaat dus even extra gas geven. Cortisol reguleert mee je adrenaline. Belangrijk is dat er tegengewicht gegeven wordt en je op tijd en stond kan ontspannen, ontladen, terug afremmen. Je moet als het ware even bijtanken.
Te veel cortisol heeft negatieve gevolgen voor je aandacht en geheugen, alsook voor je emoties. Op een gegeven moment is je lichaam ook niet meer in staat om cortisol aan te maken en ga je gewoon door op pure adrenaline. Je lichaam gaat over in een soort van overlevingsfase tot er ook geen adrenaline meer geproduceerd wordt. Dan ben je letterlijk opgebrand (burnout).
Signalen die aangeven dat je te veel stress ervaart?

Die signalen kunnen op fysiek, mentaal, emotioneel en/of sociaal vlak zijn. Denk maar aan meer rug- of nekklachten, slechter slapen, problemen met je geheugen, prikkelbaarder zijn of net veel emotioneler, minder zin om met vrienden af te spreken, je meer afzonderen of cynischer zijn.
Herken deze signalen, herken dat het even niet zo goed met je gaat en pas je levensstijl aan. Niemand gaat dat voor jou doen, alleen jij kan dat doen!
" Your body knows before your mind does"
Wat kan helpen op korte termijn?
Ik ga in herhaling vallen, want een aantal tips zijn van 'algemeen nut' 😉 Je gaat ze dus zien terugkomen in mijn eerdere blog over piekeren en mijn blog over zelfzorg.
Een tip die je al snel vooruit kan helpen. Zoek iets waarmee jij op korte termijn kan ontspannen. Stel je hebt een superdrukke namiddag gehad: de éne vergadering na de andere, vele telefoontjes tussendoor, een mailbox die uitpuilt en dan kwam je baas nog langs met een herinnering aan die éne deadline.... Als je dan de werkdeur achter je sluit en los de file inrijdt, ben je mogelijks niet 'happy sunshine' als je de voordeur thuis opent... Zorg dat je dan eerst even kan ontspannen. Iets dat niet lang duurt én onmiddellijk resultaat heeft. Zoek uit wat dat voor jou kan zijn?
Even blokje om wandelen?
Een kwartiertje een lekker warme douche of bad nemen?
Even gaan loskloppen op een boksbal (helpt bij mij!! 😅)
Even ergens apart gaan zitten en iets lezen?
Ademhalingsoefeningen?
Yoga- of pilatesoefeningen?
…
Ook hier gaat op, wat voor mij werkt, werkt niet persé voor jou, dus zoek uit wat jou ontlaadt en pas dat toe!
Dus is natuurlijk maar een lapmiddel, iets dat je snel even ontlaadt, maar daarmee ga je niet ver komen als de stress op je af blijft komen. Dan gaan we voor het meer serieuze werk moeten gaan.
10 tips voor ontspanning, voor meer rust in je hoofd en je lijf:
Verzorg je slaapritme.
Beweeg voldoende. Ik heb eerder al aangegeven dat dit geen marathons hoeven te zijn 😉 Alles van beweging is goed: wandelen, fietsen, yoga, pilates, …
Zorg voor rust in je hoofd en ga voldoende offline. Al dat digitale (tv, tablet, laptop, smartphone,…) zorgt voor ongelofelijk veel prikkels.
Ga naar buiten, trek de natuur in, adem die frisse lucht in.
Breng tijd door met vrienden, familie, … dit laadt je zo enorm op! Sociale contacten, een leuke babbel, een warme knuffel,… Vrienden zijn de beste superfoods! Je ervaart meer kalmte, empathie en creativiteit. Het versterkt ook onze weerstand en beschermt ons immuunsysteem.
Eet gezond en dan zeg ik niet dat je allemaal moet gaan diëten. Geniet gerust van je eten, zorg gewoon dat er genoeg fruit, groenten, water,… inzitten.
Lachen en humor: kijk naar een grappige serie of film, lees een grappig verhaal, lach samen met je vrienden of collega's, laat je aan het lachen brengen,…
Wees lief voor jezelf
leer 'nee' zeggen
Praat er over! Je zal al snel ontdekken dat jij niet alleen bent. Deel je verhaal, leer uit elkaars ervaringen, …

Stresscoaching
Stress, iedereen ervaart het én we hebben het ook duidelijk nodig. Maar ook hier geldt, trop is teveel. Ik hoop dat bovenstaande tips je al goed op weg helpen om je stresslevels in balans te houden. Merk je toch dat je er teveel op vastloopt en je nog wel wat extra inzicht kan gebruiken in je eigen (belemmerende) patronen, maak dan zeker een afspraak. In een coaching maak ik uitgebreid tijd om te luisteren naar jouw verhaal en gaan we samen op zoek wat jou kan helpen.
Veel succes! 💛